Liiketila

Tuntuu turhauttavalta katsoa jos joku yritys miettii ensimmäisenä liiketilan ostoa, sillekkin on tietyissä olosuhteissa perusteet, mutta aloitusvaiheessa kaiken minkä voi vuokrata kannattaa siten tehdä, ethän tiedä onko yritys oikeasti pystyssä 6kk tai 2 vuoden kuluttua ja tästä näkökulmasta asiaa pitäisikin katsoa eli bisneksen kannalta eikä ’järjen’ tms perustelun kautta kun on kyse uudesta yrityksestä.

Pelkästään jo ajatus että ensiaskeleilla sitoudut yritykseen ostamalla liiketilan tuottaa suurta stressiä mikäli homma ei lähdekkään käytiin kuten toivoit, ehkä näennäisesti säästät jonkun euron kuukaudessa omalla liiketilalla, mutta sen aiheuttama paine että lainaa pitää lyhentää ja jos bisnes kaatuu niin lainaa jää silti on yksi iso tekijä yrittäjän positiivisuudelle, eivätkä ne eurotkaan aina niin suoraviivaisia ole, saattaa olla että juuri se ’halpa’ kiinteistö ei olekkaan niin halpa kun juuri onkin tulossa ties mitä remonttia ja liiketilan vastike saataa olla päätähuimaava.

Mitä jos toteatkin että liikepaikka on väärä, siinä olet sitten kiinni liiketilassa jonka olet ehkä innostuksissa ostanut jopa hieman ylihintaan ja jota kukaan ei halua näin laman aikaan ostaa edes puolella siitä mitä itse maksoit, niin onko tämä jollain mittarilla halpaa.

Yrityksen alussa ei siis kannata sitoutua mihinkään kovin kovasti, koska muutoksia saattaa olla tulossa ja niitähän yleensä tulee, vuokraus on loistava vaihtoehto ja aina ongelman kohdatessa voit soittaa vuokranantajalle että lamput pitäisi korjata ja vesijohto vuotaa, ja itse voi keskittyä siten omaan bisnekseen.

Asiaa voi vielä tarkastella siltäkin kantilta mitä teet yrityksessäsi, mitä asioita voisit tarjota enemmän asiakkaillesi tai miten paljon halvemmalla saisit asioita jos voisit tilata niitä isomman erän tai ostaa omat laitteet ja koneet jne. Miten paljon esimerkiksi sillä 50k liiketilan hinnalla voisit tehostaa omaa yritystoimintaasi, sijoittaja tienaa keskimäärin ehkä 10% vuokratulosta, voisitko samalla summalla kasvattaa liikevaihtoasi 20-40%? ja silti olisit irti varsinaisesta omistuksesta jos raha olisi kiinni varastossa josta kuitenkin pääsee eroon jollakin aikataululla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *